Keracunan makanan boleh didefinisikan sebagai virus atau kuman yang mempengaruhi manusia melalui terkontaminasi makanan atau air. Antara kuman yang menyebabkan keracunan makanan ialah Campylobacter enteritis, kolera, E. coli enteritis, Staphylococcus aureus, Shigella, Listeria.
Antara simpton-simpton yang sering terjadi akibat keracunan makanan ialah rasa sakit perut, mual, muntah, kelemahan, demam dan menggigil.
Penyakit ini boleh diatasi jika kita menjaga kebersihan seperti membasuh tangan sebelum makan. Selain itu, kita mestilah memakan makanan yang sudah dimasak bukannya makan makanan mentah. Jika kita mengalami penyakit ini, disarankan bersegera berjumpa dengan doktor.
Antara petua orang tua jika kita terkena penyakit ini ialah dengan meminum air kelapa muda kerana ia dapat melega perut dan menghilangkan racun dalam badan kita.
Gambar-gambar keracunan makanan :
pesakit yang mengalami keracunan makanan |
sumber :http://www.news-medical.net/health/What-is-food-poisoning-(Indonesian).aspx
Tiada ulasan:
Catat Ulasan